Kievitsveld; economie en natuur gaan hand in hand samen

Het Kievitsveld is een prachtig gebied waar natuur en recreatie samen gaan. Het zijn ook twee functies die elkaar wel eens kunnen bijten. Heldere spelregels zijn noodzakelijk. Die transparantie is noodzakelijk voor de omwonenden en de ondernemers.

 De VVD acht het van groot belang dat werkgelegenheid verstevigd wordt, zeker nu de werkloosheidscijfers in 2015 voor de gemeente Epe ronduit zorgwekkend zijn. De VVD is geen tegenstander van de uitbreiding van het wellness centrum Veluwse bron met een hotel en een verbeterd gebouw voor Burnside. Elke arbeidsplaats is er één! Daarnaast geloven we dat de functies van recreatie en natuurgebied samen elkaar versterken. Temeer het groepskamperen en een tweetal locaties voor overnachting uit het oorspronkelijke bestemmingsplan geschrapt zijn.

De gemeente heeft verschillende rollen te vervullen op het Kievitsveld die elkaar versterken

  1. De gemeente is ook mede eigenaar van het recreatieveld Kievitsveld waar mensen kunnen wandelen en zwemmen in de natuur.
  2. Het zou ook de ondersteuner moeten zijn door ruimte te bieden voor het ondernemerschap.
  3. De gemeente  is uiteindelijk de beslisser die bepaalt of de bestemming hotel, outdoor speeltoestellen, kampeerplaatsen een vernieuwd horeca gebouw voor de waterskiërs en extra parkeerplaatsen er wel gaan komen. Het moet uiteindelijk leiden tot een goed ruimtelijk geheel. 

De VVD is tevreden dat de wethouder nav van onze vragen toegezegd heeft dat het bospad rond het Smallertse plas begaanbaar wordt.

Nu is een deel van de Nijmolense plas afgesloten is om inkijk op de gasten van de Veluwse bron te voorkomen begrijpen wij.

De overheid als ondersteuner van de lokale economie is een overduidelijk liberaal thema Alle ondernemers, groot en klein, moeten particuliere initiatieven kunnen ontplooien en het gemeentebestuur moet hen niet onnodig opzadelen met wat allemaal wel mag en wat niet mag. Groepskamperen en 2 accomodaties worden vervangen door een Ontbijthotel. Wij vinden dat in balans. 

De bouw van Veluwse Bron heeft destijds voor een spin of gezorgd, in die zin dat het anderen voor een deel heeft geënthousiasmeerd om in overnachtingsmogelijkheden te gaan investeren. Bezoekers van de Veluwse bron bleken langer te willen genieten van dit mooie gebied. Kortom een prachtig win win situatie voor iedereen.

Maar het ondernemen vindt plaats in vrijheid en in creativiteit. De bed and breakfast ondernemers worden nu uitgedaagd met de komst van een hotel. Zij kunnen zich onderscheiden in kwaliteit en het eigen kleinschalige  karakter van  hun verblijfslocatie. De overheid heeft volgens de VVD  geen taak in het regelen van die markt rond het Kievitsveld. De gemeente bepaalt niet wie mag blijven als ondernemer en wie zijn biezen moet pakken. We hebben alle vertrouwen in de veerkracht van het ondernemen, dat geldt voor een grotere maar zeker ook de kleinere ondernemer.

Waar we wel oog voor hebben hebben is het feit dat we zo onduidelijk zijn naar de omwonenden toe over wat we nu exact met het gebied in de toekomst willen.

Het college stelt voor om een toeristische trekker van regionale betekenis van dit gebied te maken. Het Kievitsveld is een gebied met groeipotentie dat kan leiden tot een natuurbelevingspark, een evenementenhal een zwembad een gezondheidscentrum, en een waterverbinding met het kanaal aan de zuidkant.

En als onderbouwing voor die ambitie baseert het college zich op verouderde visies, die flinterdun dergelijke potentiemogelijkheden dragen. Dat is voor de omwonenden natuurlijk een doos van Pandorra, je stopt er iets in en hoe het er dan uit komt is onduidelijk en volstrekt niet te volgen.

Een dergelijk manier van werken draagt niet bij aan verbinding en draagvlak. Onze inwoners hebben recht op een transparante open discussie. Want deze groeipotentie is beduidend meer dan een Ontbijthotel.

We moeten in de Raad het debat niet uit de weg gaan over het toekomstperspectief van het Kievitsveld. Daarom hebben wij de motie van CDA Nieuwe Lijn en GB gesteund. Waarin opgeroepen wordt akkoord te gaan met de ontwikkelingen ten behoeve van de Veluwse bron en Burnside, maar voor andere ontwikkelingen eerst het gesprek met omwonenden en de Raad aan te gaan.