Regio Stedendriehoek, een ondoorzichtige opstap naar een gemeentelijke fusie.

Wil onze gemeente zelfstandig blijven voorbestaan dan zullen we moeten samenwerken, maar de drang naar samenwerken met Apeldoorn van dit college lijkt juist het voortbestaan van gemeente Epe te bedreigen.

© pixabay

Het is altijd weer een bijzonder vraagstuk als de Regio iets van de gemeenteraad wil.

Nu gaat het om een  voorstel dat zaken repareert die op basis van hogere wetgeving verplicht zijn. Dat volgt mijn fractie. We kunnen daarmee instemmen. Dat is de ene kant van het voorstel. Aan de andere kant biedt het voorstel ook weer inzichten die uitdrukkelijk uitgesproken mogen worden. Want de VVD realiseert zich, dat de invloed van de Regio steeds weer groeit bij elk voorstel dat we behandelen, en dat gaat wonderlijk genoeg hand in hand samen met een wolk van ondoorzichtigheid.

Dus laat ik die Regionale schil maar eens in hapklare brokken afpellen

Waarom willen we als  gemeente regionaal samenwerken?

Simpelweg omdat we te klein zijn om alles zelf te doen. Ons bestaansrecht ontlenen wij deels af aan deze samenwerking. Realistisch gesproken kunnen we niet alle taken zelfstandig uitvoeren, de taken zijn te groot en te ingewikkeld voor ons geworden. Op zichzelf is dit voor ons als VVD een nuchter en helder gegeven.

Welke type taken wordt in de samenwerking van Regio Stedendriehoek opgepakt?

Een boeiende vraag met een verbazingwekkend antwoord.

Praktisch alles ziet de Regio nu als een taak, zonder daarbij de bevoegdheid inzichtelijk te maken.

De leefomgeving is een taak, de sociale betrokkenheid, en het innovatieve vermogen van de regionale economie. Noem het en alles waar wij als gemeente voor aan de lat staan is met een beetje goede bestuurlijke wil ook in één van die containerbegrippen te proppen.

Een toekomstige discussie wie daadwerkelijk de kapitein op ‘het takenschip’ is loert ons toe.

De Regio Stedendriehoek is niet duidelijk in het formuleren van de grenzen van de taken. Ze geeft niet aan of het bedrijfsuitvoerende gerichte taken zijn, of zuiver uitvoeringsgerichte of enkel beleidsbepalende en kader stellende taken.

Wat wel duidelijk is dat Regio Stedendriehoek A L L E S, wat invloed heeft op onze inwoners, onze burgers tot haar taak ziet.

Nu wordt het interessant voor de VVD, wat kunnen burgers er concreet mee, mogen onze inwoners er wat van vinden? Mogen burgers haar mening uiten of zij ook vinden dat iets een Regiotaak is?

Nee burgers mogen er HELEMAAL niets van vinden. Gek genoeg is dat volstrekt logisch want wij als Raad, mogen er ook niets van vinden. Wij bepalen de agenda namelijk niet van de Regio en dat is een wonderlijk gegeven voor het zoeken naar draagvlak voor besluiten.

Hoe gaan we dit gapende gat met onze inwoners nu dichten?

Onze inwoners ervaren een grote afstand met de plaatselijke politiek, en de afstand tussen de burger en de Regio is niet eens te beschrijven zo groot.

Dat rechtvaardigt de beantwoording van de  vraag, hoe de controle nu plaatsvindt en wat doen wij als hoogste democratisch gekozen orgaan er mee?

De controle vindt plaats via de Regioraad. Zij controleren het dagelijks bestuur bestaande uit burgemeesters. In de Regioraad zitten wethouders. Deze controle is een farce omdat de directe invloed van de burgers nul is. Zij kiezen niemand in de Regio. En wij staan daar als Raad bij en kijken er naar. We zenden daarmee een rare boodschap naar onze inwoners. We gillen burgerparticipatie van de daken en als het er toe doet doen wij het zwijgen toe. Dan mag de burger niet met het spel mee doen.

Regio Stedendriehoek is bij  nader inzien een hilarische constructie. Het gaat er niet om of de slager zijn eigen vlees keurt; de slager is verworden tot een alleenheerser die voor het gemak simpelweg de gehele keten beheert;

  • hij kiest of er koeien of schapen in de wei staan en
  • hoe deze beesten worden gehouden welk voer ze krijgen en
  • hoe zij in zijn slagerij komen om te worden geslacht.
  • Hij is daarbij tevens zijn eigen controleur, wel zo handig.

Deze slager heeft geen last van pottenkijkers, die kritische vragen stelt.

Besloten exclusief bolwerk

In zo’n gesloten bestuurlijke setting staan de kwaliteitseisen altijd onder spanning, de sfeer van “ik bepaal met mijn kleine omgeving wat goed is voor u, want we begrijpen elkaar”, schaadt op de lange duur het vertrouwen in de Regio en uiteindelijk in ons als Raad.

Wij als Raad zouden een meer assertieve en open houding  kunnen aannemen  om deze samenwerking tegen het licht te houden. We zouden de democratische transparantie van deze samenwerking op de agenda kunnen zetten om bij te dragen aan het draagvlak voor de besluiten.

De invloed van de Regio op onze inwoners  verdient een helder en ondubbelzinnig antwoord op die vraag.

Oproep

Ik doe een oproep aan de Raad en aan de vertegenwoordigers van de Regio Stedendriehoek te weten de heer Van der Hoeve, de heer Scholten en de heer Visser om pro actief mee te doen aan dit debat en niet bang te zijn voor die discussie.

Als Raad kunnen we het gesprek ook met andere deelnemende raden beginnen te gaan voeren.

Wat willen we nu precies met deze Regio en hoe concreet is nu de plek van onze inwoners binnen dit bestuur?

De VVD doet hier graag aan mee. Laat dit de aftrap zijn van een open discussie.