In Epe is duurzaamheid alleen voor de Lucky few (die zelf niet te veel hebben)

Donderdag 26 mei besluiten wij als raad in Epe wie recht heeft op een gratis duurzaamheidslening en wie niet. In Epe willen we namelijk duurzaam worden, maar wel onder bijzondere voorwaarden.

© iStock

Het college van Epe wil € 1.000.000 beschikbaar stellen aan haar burgers. Middels een renteloze lening kunnen burgers, verenigingen en andere maatschappelijke ondernemingen investeren in de duurzaamheid van hun woning of pand: zonnepanelen, isolatie, warmtepompen, etc. Leuk, goed bedoeld en waardevol voor de maatschappij, dus laten we gaan voor een zo groot mogelijk bereik zou een weldenkend mens denken, maar zo denkt wethouder Aalbers niet.

€ 250.000 voor particulieren, en € 750.000 voor verenigingen en maatschappelijke ondernemingen wordt de verdeling. Als particulier mag je maximaal € 25.000 lenen en als onderneming € 250.000. Met andere woorden: valt het tegen dan helpen we 10 particulieren aan een super zuinig huis en drie ondernemingen aan een enorme voorsprong t.o.v. van anderen. Wat mij en mijn fractie betreft is dit niet de wijze waarop je “gratis” geld verdeeld, daarom ook dat wij samen met D’66 twee amendementen (verzoek tot wijziging) hebben ingediend. Graag willen wij het maximum voor particulieren verlagen naar € 10.000 en voor ondernemingen naar € 125.000. Zo help je minimaal 25 particulieren en minimaal 6 instellingen. Maar wat koop je daar nou voor? Nou best veel, gezien deze voorbeelden uit de praktijk voor een particulier. Kies maar uit:

  • Zonnestroomsysteem met 12 panelen kost € 4.900,-. Bespaart € 550,- stroom p/j
  • Dubbele beglazing hele woning kost € 3.000,-/€ 4.000,-Besparing onbekend
  • Spouw en vloerisolatie kost € 1.000,-/€ 1.500,-Besparing 250,- p/j
  • Warmtepomp van 5 kW kost € 6.500,-. Besparing € 350,- p/j 

En wat dan als onderneming? Dat gaat wat technisch worden. Maar uitgaande van zonnestroom komt het erop neer dat als een onderneming zoveel stroom gebruikt dat ze een zonnestroom systeem nodig heeft van € 125.000,- of meer, de terugverdientijd zelfs bij een “gratis” lening meer dan 15 jaar bedraagt. Een vereniging of onderneming die minder stroom verbruikt en met een systeem af kan van € 50.000 of minder verdient dat binnen 10 jaar terug omdat hun energie kosten gewoon hoger zijn. In Nederland betaal je namelijk meer voor je stroom als je minder verbruikt! Meer dan € 125.000,- verstrekken draagt dus niet bij aan meer rendement 

Met de verlaging van de maxima kan er dus voldoende gedaan worden door zowel particulieren als ondernemingen. Dus zou je denken dat Wethouder Aalbers van GroenLinks dit sociale voorstel van betere verdeling zou steunen. Niets is minder waar. Bij woorden van de wethouder zelf ging het er niet om zoveel mogelijk mensen te helpen, maar met name een goed rendement te halen. Mijn voorstel was om dan maar voor € 1.000.000 één windmolen te kopen in het kader van het hoogst mogelijke rendement, maar dat was niet de bedoeling.

De wethouder was overigens niet bereid zijn onderbouwing van de maxima te geven.

Wat schets verder de verbazing! Volgens NieuweLijn samen met het CDA, D'66 en GroenLinks zouden mensen met huizen boven de € 300.000 WOZ-waarde eigenlijk geen gebruik mogen maken van deze regeling, want ze zouden dat zelf wel kunnen betalen. We weten echter dat je mensen in Nederland niet mag achterstellen (discrimineren) om welke reden dan ook, dat staat namelijk in artikel 1 van onze grondwet. Het voorstel in hun amendement is nu om dergelijke woningen pas na 3 maanden toe te laten tot de regeling, ook u weet dat het geld dan op is.

Voor ondernemingen en verenigingen geldt dit overigens niet wat NieuweLijn betreft. De Hezebrink zou volgens hen in de problemen komen als het maximum verlaagd wordt. Typisch dat hun nieuwe pand nog gebouwd moet worden en wij als raad vorig jaar een sluitende begroting inclusief andere duurzaamheidslening van deze organisatie hebben gezien. De Hezebrink heeft het “gratis” geld dus niet nodig, wat niet wegneemt dat ze net zoals elk ander wat de VVD en D’66 betreft wel gewoon mee mogen doen.

Er zijn meer organisaties zoals de Hezebrink, denk aan De Wieken, De Koekoek, meerdere scholen, de PWA hal, buurthuizen, clubhuizen van sportverenigingen enz. Daarom willen wij er graag minimaal twee keer zoveel aan een lagere energierekening helpen dan het college.

Duurzaamheid in energie is iets wat we doen voor ons allemaal en in dit geval met geld van ons allemaal. Daarom moeten er zoveel mogelijk mensen van kunnen profiteren, zonder onderscheid naar vermogen of bezit.