Vluchtelingen in Epe?

VVD Epe, vluchtelingen zijn welkom, maar wel via de raad en bevolking en niet op eigen initiatief van het college.

© iStock

Het zal niemand ontgaan zijn. Nederland heeft te kampen met een stroom van vluchtelingen. Mensen die huis en haard hebben verlaten, bang voor vervolging om hetgeen waarin zij geloven, waarvoor zij staan en wat zij denken. Mensen die niet kunnen leven in een vrijheid die wij kennen. Mensen die kiezen voor een beter leven voor hun kinderen en daar alles voor over hebben.

Dat deze stroom van vluchtelingen naar Europa überhaupt op gang is gekomen kunnen we met zijn allen wijten aan falend internationaal beleid en ook over de rol van de opvolgende Nederlandse regeringen daarin hebben wij allemaal onze mening. Maar hier in de gemeenteraad gaan wij niet over het Midden-Oosten, maken wij geen landelijk beleid en voeren wij geen grenscontroles uit. Hier in Epe wordt op ons, net zoals op alle andere gemeentes in Nederland, een beroep gedaan ruimte te bieden aan de vluchtelingen die Nederland hebben bereikt.

Of wij deze mensen op basis van persoonlijke overtuiging nu in Nederland willen hebben of niet, ze zijn er en hebben opvang nodig. Wat de VVD in Epe betreft behoren ze die opvang te krijgen, ook hier in Epe als dat nodig is. Wij kunnen niet onze verantwoordelijkheid voor de medemens, ook al komt die van ver, ontlopen en daarmee andere gemeentes zwaarder belasten.

Afgelopen week heeft het college al namens de gemeente via een nieuwsbericht, onder ander op Facebook, laten weten contact te hebben gelegd met het COA. Er is gevraagd wat voor opvang nodig is en wat Epe daarin zou kunnen betekenen. Op dit moment is er behoefte aan opvang voor groepen vluchtelingen van minimaal 300 mensen. Op de korte termijn heeft gemeente Epe een dergelijke accommodatie niet beschikbaar. Het college geeft ook al aan in contact te blijven via de beschikbare kanalen met het COA over toekomstige behoeftes. 

Voor ons ligt nu een motie die het college oproept dat te doen wat ze al heeft gedaan: inventariseren wat er mogelijk is in Epe en bij het COA navragen wat er nodig is. Op dat vlak steunt onze fractie het college en dus de motie volledig: JA blijf in contact met het COA en blijf kijken wat onze gemeente kan betekenen voor deze ontheemde mensen.

Maar de motie legt meer vast. Er wordt gevraagd een onderzoek te doen naar geschikte locaties door het college om dit vervolgens aan het COA voor te leggen zonder dat er wordt vastgelegd eerst de raad te consulteren. Hiermee krijgt het college een carte blanche om naar eigen inzicht opvang te organiseren. Hier past de VVD voor. Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en zijn meer dan bereid vluchtelingen in onze gemeente te verwelkomen, maar wanneer, hoe en waar dat gebeurt mag wat ons betreft enkel plaatsvinden na een gedegen voorlichting aan de raad en bevolking waarna er gediscussieerd en besloten kan worden.

Alleen op die wijze zien wij als VVD voldoende mogelijkheden draagvlak binnen de maatschappij te creëren waardoor ook acceptatie en integratie de grootste kans van slagen zal hebben.

Dus JA vluchtelingen zijn welkom in onze gemeente, JA college blijf in contact met het COA voor wat betreft zij nodig hebben, JA blijf zoeken naar mogelijkheden in onze gemeente en JA kom daarmee terug naar de raad alvorens verdere stappen en toezeggingen te doen aan het COA.

Om het toekomstige proces open te houden en de dialoog met de bevolking te kunnen garanderen stemmen wij daarom tegen deze motie. College u heeft ons vertrouwen, maar geef ons wel onze controle.