Bedrijvigheid

Zonder ondernemers kan een samenleving niet. Ondernemers zorgen voort werkgelegenheid, zorgen ervoor dat wij dicht bij huis kunnen winkelen en dragen bij aan het maatschappelijke leven als sponsoren van verenigingen. Ondernemen verandert snel in deze tijd van automatisering en internet. Of het om een agrarisch bedrijf gaat dat een nieuwe moderne stal nodig heeft of een winkelier die op zondag open wil, omdat doordeweeks al zijn klanten zelf werken. We moeten het ondernemen faciliteren en niet tegenwerken. Want zonder ambitieuze ondernemers is onze gemeente nergens.

Ondernemers zijn van belang voor de leefbaarheid in onze gemeente. Waar mogelijk helpt de gemeente in plaats van tegenwerken. “Wat is mogelijk” moet het uitgangspunt zijn, niet “Wat mag niet.”

Bedrijven hebben een goede bereikbaarheid nodig. Ook de VMI. Om overlast te beperken en de veiligheid op smalle wegen in het buitengebied te waarborgen dient er zo snel mogelijk een ontsluitingsweg te komen vanaf de rotonde.

Eén ondernemer één aanspreekpunt. Een ondernemer moet met zijn vergunningaanvragen en alle andere zaken bij één loket van de gemeente terecht kunnen. Bij voorkeur een vaste accountmanager die de ondernemer helpt met het regelen van al zijn zaken. Eerst zaken samen bespreken om de mogelijkheden te bepalen alvorens kosten voor vergunningen te maken moet het decreet zijn.

Goed personeel is schaars. De gemeente moet zorgen voor voldoende woonruimte en aantrekkelijke faciliteiten om geschikt personeel naar onze gemeente te trekken en te behouden.

Koopzondag gaat de gemeente niet over. Ondernemers met winkels moeten zelf mogen bepalen welke dagen ze open zijn of dicht.