Duurzaamheid is geen doel, maar middel

Duurzaamheid niet tegen elke prijs, maar alleen als het rendement levert.

© Pixabay

Duurzaamheid is geen linkse hobby meer, maar tegenwoordig simpelweg noodzakelijk om financieel toekomst bestendig te zijn. Echte duurzaamheid is dus niet meer duurder, maar levert op de lange termijn geld op. Steeds meer mensen zien dit en besluiten dan ook voor zichzelf hierin te investeren, zowel bij bestaande woningen en bedrijven als wel bij nieuwbouw.

Toch blijft dit ieders eigen keuze, die men maakt om financiële of ideologische ideeën. De overheid dient zich hier terughoudend in op te stellen, te faciliteren wat we graag veranderd willen zien, maar niemand hiertoe dwingen.

Dat neemt niet weg dat de VVD voor initiatieven uit de bevolking is en graag ruimte wil bieden aan partijen of individuele inwoners die duurzame projecten zoals zonneparken willen realiseren. Als er besluiten of plannen in de weg staan van dit soort initiatieven dan moeten we die waar mogelijk aanpassen. 

Ook voor windmolens duiken we niet weg, maar daar hebben we wel enige terughoudendheid. Mega-masten om de wind boven onze bossen te vangen zijn wij niet voor. Dat past hier wat de VVD betreft niet. Windmolens die passen binnen de beschikbare ruimte en wetgeving op bijvoorbeeld open agrarisch terrein of langs ons stukje van de IJssel en het landschap niet aantasten kunnen op steun rekenen.