Coalitie zet financiële stabiliteit van Epe op het spel

Dit college van B&W met maar liefst vijf wethouders uit evenzoveel partijen, heeft vol trots zijn tweede begroting gepresenteerd. De VVD is uitermate tevreden over het extra geld voor de vernieuwing van de Hezebrink. Al jaren dringt de VVD hierop aan en eindelijk is het gelukt om deze coalitie ook in Emst te laten investeren. En ook voor de herinrichting van de Hoofdweg in Emst komt nu geld beschikbaar.

© iStock

Volgens het college is dit wederom een sluitende, financieel gezonde begroting met ruimte voor nieuwe investeringen. Maar is dit werkelijk zo?

Er zijn een aantal tegenvallers die in de komende jaren nog verder oplopen, zoals bij het leerlingenvervoer, de regiotaxi en ICT kosten. Toch wil het college de komende jaren nog meer extra uitgaven doen. Dit wordt niet opgevangen door op andere uitgaven te besparen maar door een aantal technische trucjes en door het gebruiken van reserves die eigenlijk ergens anders voor bedoeld waren. Voor éénmalige investeringen is dat nog acceptabel, maar gebruik je dat om jaarlijks terugkerende kosten te dekken, dan loop je na het eerste jaar al vast. En dat is precies wat er gaat gebeuren want veel uitgaven zijn na 2016 al niet meer gedekt. Met andere woorden, na 2016 moeten we maar kijken waar we het geld vandaan halen.

Alle reserves worden tot een minimum niveau teruggebracht. Extra tegenvallers kunnen niet meer worden opgevangen, terwijl er wel degelijk grote risico’s zijn. Zo bestaat er een grote kans dat de gemeente een hoge schadevergoeding zal moeten betalen aan Bouwmarkt Epe BV wegens onrechtmatig handelen door de gemeente. Ook zal Epe in de nabije toekomst waarschijnlijk tonnen extra moeten gaan bijdragen aan de brandweer, waar geen rekening mee wordt gehouden.

Opvallend is dat buiten de Hezebrink alleen nog wordt geïnvesteerd in accommodaties in Vaassen, namelijk wijkgebouw Oosterhof, sportcomplex Zichtstede en wijkgebouw Triton. Ook wil het college tegen alle afspraken in de subsidie aan de Koekoek blijvend ophogen. Dit wordt een echt hoofdpijndossier. Ook de regio Stedendriehoek krijgt extra geld zonder dat duidelijk is wat daarvoor gedaan wordt.

Iedere nuchtere blik ten aanzien van nieuwe uitgaven lijkt te ontbreken. Dat kan haast ook niet anders omdat vijf politieke partijen blij gemaakt moeten worden. Zo krijgt SGP/CU het betere onderhoud van wegen, het CDA krijgt de maatschappelijke stages, de PvdA krijgt het wijkgericht werken en de starterssubsidies, GroenLinks krijgt het duurzaamheidsfonds en Nieuwe Lijn krijgt de Vaassense accommodaties.

De VVD concludeert dat het college mooi weer speelt door allerlei extra uitgaven en investeringen te doen en tegelijkertijd de kas leeg trekt en de financiële stabiliteit van Epe op het spel zet. Met een gat in de hand wordt jarenlang verantwoord financieel beleid verkwanseld en worden problemen naar de toekomst doorgeschoven.