100% Wild toeristisch profiel, maar hoe zit het met de basis?

Vanavond bespraken wij het nieuwe toeristische profiel van Epe. Een wild plan, daar houden wij wel van. Vorig jaar was het de economische visie die voor ons lag. Binnen de economie van Epe verdient toerisme absoluut een aparte plaats en een eigen profiel. Hoewel er veel overeenkomsten zijn.

Vorig jaar bespraken wij dat er in onze gemeente een grote maak-industrie is, een industrie die zich kenmerkt met personeel dat graag dichtbij het werk woont en relatief jong is met geen bijzonder hoog inkomen. Juist voor deze mensen biedt onze gemeente weinig betaalbare en daarmee geschikte woonruimte, hetgeen als zorgelijk werd bestempeld.

Kijken we naar de toeristische sector en de van toeristen meeprofiterende horeca, dan zien we dat deze sector zich kenmerkt door seizoensgebonden werk, vaak verricht door jongeren, jongeren die we steeds minder in onze gemeente gaan hebben, zoals we net hebben kunnen lezen bij de voorgaande hamerstukken over het openbare onderwijs. Deze jongeren zijn er niet omdat voor de bijbehorende jonge gezinnen geen geschikte betaalbare woonruimte is.

Zo zien we dat naast de economische visie ook de woonvisie van belang is voor het slagen van een succesvolle toeristische sector in gemeente Epe. Eigenlijk is er maar één echte visie en dat is de Gemeente Epe Visie, want alles is met elkaar verbonden.

Wat betreft het toeristische profiel zijn wij verheugd dat er een duidelijke keuze is gemaakt voor een uit te dragen beeld: 100% Wild, gegarandeerd of niet, dat moeten we nog even bepalen.

Wild hebben we in overvloed, netjes opgeborgen achter een hek, dat wel, want anders werd het weer te wild, maar toch. We kunnen wild zoeken, wild spotten, wild eten, wild plassen……o nee dat kan dan weer niet in onze gemeente, want uit de ingekomen stukken vandaag blijkt dat we gaan handhaven op een schone leefomgeving.

Door dit nieuwe toeristische profiel in uitvoering te brengen ben ik ervan overtuigd dat het toerisme zal toenemen. Ook de totstandkoming is een lovenswaardig verhaal. Er is intensief met betrokken ondernemers gesproken en samengewerkt aan dit profiel.

Om deze recreatie ondernemers te ontlasten in verband met alle extra toeristen die op ze af gaan komen gaan we nog meer handhaven door het annexeren van privé vakantiewoningen voor de verhuur. Mooi voor die vele toeristen die gaan komen, jammer voor al die mensen die hun hart aan onze gemeente hebben verpand en hier zo vaak willen recreëren dat ze een tweede huis hebben gekocht, waar ze niet alleen zelf graag komen, maar wat ze ook beschikbaar stellen aan hun vrienden, kinderen, kleinkinderen en andere familie, want ook die willen wel een een wild weekend, of een weekend wild. Deze mensen worden nu gedwongen hun eigendom 245 dagen per jaar af te staan. Maar laten we die mensen vooral terug jagen naar de Randstad, dat geeft ruimte voor de echte toerist.

Gelukkig hebben we naast al dat wild in Epe ook onze rust, onze heilige zondagsrust wel te verstaan, een absoluut USP (unique selling point) van Epe, want het komt steeds minder voor in Nederland. Of de gezochte toerist dit USP ook als een UBR (unique buying reason) ziet is de vraag, want het jonge actieve gezin dat op zaterdag aankomt vanuit de Randstad zou er zomaar vanuit kunnen gaan dat ze rustig kunnen genieten van een frietje op de camping na het opzetten van de tent om de volgende dag rustig de boodschappen voor hun vakantieweek te kunnen doen, natuurlijk inclusief wild van de slager voor de BBQ die avond, daar komen ze immers voor. Nee dat gaat niet, dus moeten de verhuurders ze er op wijzen de boodschappen voor het weekend maar van huis mee te nemen.

Zoals we het wild tegenwoordig uit het centrum houden met een hek, zo houden we de toerist en consument op zondag uit onze centra en winkels met een college cordon.

Best college, wij staan vierkant achter het toeristische profiel, want in Epe is echt het meeste wild, t/m het zwijnentoernooi van de hockey aan toe. Maar komt u alstublieft allemaal eens uit uw eigen visie boom (voordat hij gekapt wordt) en ga de zaken integraal benaderen, klim naar beneden, ga als groep aan de rand van de Epense heide staan, zie het wild in de verte, start de jacht en haal gezamenlijk onder de Gemeente Epe Visie de grote prooi binnen. Het is tijd voor een kleine stap in onze evolutie, voor sommigen een wilde revolutie. Gun de toerist een maximale belevenis, de ondernemer een maximale kans op omzet. De inwoner de beste kansen op woonruimte en faciliteiten.

Laat toeristen op hun zondagen niet vanuit hier naar de stad trekken, maar biedt ze een bruisend en misschien wel een beetje wild centrum, met minimale leegstand, optimale werkgelegenheid en een reden om volgend jaar weer naar onze wilde gemeente te komen, want toeristen vasthouden is zoveel makkelijker dan nieuwe toeristen werven.

Laten we het eens compleet anders doen, Ons mooi Epe, 100% wild, binnen en buiten de hekken, gekocht of gehuurd.