Reclamebeleid: Je mag in Epe straks vooral niet zeggen wat je doet.

De gemeenteraad heeft op 23 maart een nieuw beleid vastgesteld over reclame en bewegwijzering in de openbare ruimte. Helaas worden daarbij weer een aantal onzinnige beperkingen aan de Eper organisaties opgelegd, die naar mijn mening volledig overbodig zijn.

Het college van B&W wil nu organiseren dat er door een commercieel bedrijf geëxploiteerde reclamemogelijkheden komen. Organisaties, zoals scholen, sportverenigingen, kleine ondernemers en evenementen, kunnen ruimte huren op de zuilen en zullen daar ongetwijfeld behoorlijk voor moeten betalen. En dat wordt nu dus de enige mogelijkheid om iets in het openbaar te etaleren.

Posters mogen nergens anders meer geplaatst worden, behalve op deze zuilen. Dus niet meer op de driehoek borden rond lantaarnpalen, of posters langs de weg. Geen mogelijkheid meer voor scholen om een open dag aan te kondigen, geen mogelijkheid voor evenementen, geen mogelijkheid voor culturele activiteiten, behalve via duur in te huren ruimte op de officiële commerciële zuilen.

De VVD heeft dit trachten te voorkomen via een amendement, maar uiteraard is dit wederom niet door de collegepartijen gesteund.

Nog een paar voorbeelden van wat niet meer mag:

  • Borden en aankondigingen op privéterrein (bijvoorbeeld aankondiging Eper Bossentocht in oktober),
  • Elektronische Matrixborden,
  • Bewegwijzering buiten enkele bordjes op vastgestelde punten

Het argument van de coalitie is dat het beeld te rommelig is. Wij zijn het daar niet mee eens - die enkele borden die momenteel zo nu en dan verschijnen storen ons totaal niet. Wij zien dit helaas weer als een voorbeeld van totaal onnodige betutteling en regulering. Laat mensen en organisaties toch eens de ruimte om initiatieven te promoten zonder daarvoor direct hoge commerciële tarieven te moeten betalen.