Werkzaamheden Heerderweg geven onacceptabele problemen

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Heerderweg begonnen en wordt men met de praktische problemen geconfronteerd.

De situatie:

Alle mensen en bedrijven welke wonen aan: de Zwarteweg, Mussenkampseweg, Kooiweg, Klippenweg (Heerde Zuid) en Adelaarsweg, Adelaarsdwarsweg, Bijsterbosweg, Koepelweg en Sprengenweg Epe (feitelijk al de inwoners welke wonen aan de Epe kant van de A50), daarvan wordt nu gevraagd om nu ieder bezoek aan Epe om te rijden via de snelweg A50, i.v.m. de wegwerkzaamheden aan de Heerderweg.

Dit betekent concreet dat men normaal gesproken gemiddeld 3,5 km nodig heeft om op het gemeentehuis (centrum van Epe) te komen en nu met de wegafsluiting 11,2 km nodig heeft. Een normaal retourtje gemeentehuis van en naar de eigen woonlocatie is voor hen ca. 7 km. In de huidige situatie met het omrijden erbij gerekend via de A50 is 22,2 km nodig om een retourtje gemeentehuis te rijden.

Dit leidt in de periode van de wegafsluitingen van 15-09-2017 tot en met 22-06-2018 tot ongewenste situaties. Immers de mensen uit dit deel van Epe Noord zullen geen bezoek meer brengen aan Epe (Centrum) als dit al niet strikt noodzakelijk is. 

Dit zal leiden tot inkomstenderving voor alle ondernemers. Daarnaast is het voor al dit verkeer bijzonder milieubelastend om de retourtjes naar Epe te rijden, en brengt dit hoge extra reiskosten met zich mee. Een berekening zal dan als volgt zijn; er vanuitgaande dat per gezin/per woonhuis er de komende 8 maanden wel gemiddeld 1 keer per dag een gezinslid minimaal een keer naar Epe zal moeten rijden voor werk/ school/ sport/vrienden o.i.d. dan geeft de rekensom aan: minimaal 250 dagen x 15,2 km omrijden = ca. 3800 kilometer. Dus voor alle inwoners tezamen van al deze wegen is dit een heel groot offer. Naast dit offer is het ook goed voor te stellen dat e.e.a tot irritaties bij de betreffende inwoners kan leiden.

De fractie van de VVD stelt het volgende voor;

Dat alle bewoners van de Zwarteweg, Mussenkampseweg, Kooiweg, Klippenweg, Adelaarsweg, Adelaarsdwarsweg, Bijsterbosweg, Koepelweg en Sprengenweg ontheffing krijgen om in de periode van heden tot en met 22-06-2018 (of zo veel langer of korter dat de werkzaamheden van de Heerderweg nog niet zijn afgerond) de route te mogen rijden naar Epe via de Sprengenweg, Eperheemweg, Burgermeester van Diepenhorstlaan.

Wij hebben dan ook aan het College van Burgemeester en Wethouders het volgende gevraagd:

  1. Herkent het College zich in de geschetste problematiek, zowel voor de betrokken burgers als voor de Eper middenstand.
  2. Is het College bereid mee te werken aan het voorstel zoals hier boven geschetst teneinde de (langdurige) overlast tot een minimum te beperken met deze eenvoudige en pragmatische oplossing.