Genderneutraal ontlasten

De afgelopen week kwam in de pers dat het Gemeentehuis Epe zogeheten genderneutrale toiletten gaat krijgen als start van de algehele renovatie (a ca. 6 miljoen).

© Gemeente Epe

Eerlijkheidshalve fronste ik even mijn wenkbrauwen bij dit bericht. In al mijn vooroordelen en als import Rotterdammer wars van besloten ring van Amsterdam en UvA invloeden dacht ik, het zal toch niet??  Ik moet zeggen dat mijn eerste gedachten waren dat er naast mannen- en vrouwentoiletten ook nog extra toiletten voor deze zogeheten genderneutralen zouden komen. Kost/baat verhouding speelt dan door mijn hoofd heen, alsmede de daadwerkelijke noodzaak. Kijk, als ik eerlijk ben is er in huize Kerkmans ook sprake van enige gender toegewezen wc's. Maar ja een huishouden gedomineerd door 4 mannen met soms wat richtproblemen, dat nodigt uit tot een wc  speciaal voor de vrouw des huizes die dat dan ook verder kan en mag inrichten met zeepjes in de vorm van onze hondjes, extra lavendeltakjes en wat al niet meer. Voordeel is dat er dan ook altijd een geurig en fris toilet is waar de gasten (m/v dat dan wel weer) naar toe gestuurd kunnen worden.

Dat dit bericht door meerderen werd opgepakt werd mij duidelijk door een twitterbericht van PvdA-collega Beumer die een Volkskrantcolumn door tweette. Voor deze column haastte een of andere columnist zich naar Epe, zoals door hem zelf ook aangegeven, de auto (waarschijnlijk een 20jaar oude Volvo-diesel (ja ook een vooroordeel)) volgeladen met vooroordelen en op zoek naar een relletje. Die stomme provinciaaltjes ook altijd... Totaal onaangepast volk, zeker in vergelijking met de grandeur van de grotestadsmensch. Maar ach, men is in Epe helemaal niet uit op een rel, wat jammer. De genderneutrale toiletgroepen blijken 'gewoon' wc's te zijn die door eenieder gebruikt gaan worden, en dus geen afzonderlijke extra wc's. Hulde mijnerzijds voor de ambtenaren die dit aangedragen hebben. Hierdoor kunnen kostenneutraal op elke vloer toiletgroepen worden aangelegd die ook door gehandicapten gebruikt kunnen worden. Onze vrienden van de SGP/CU hebben inmiddels wel enkele vragen gesteld en gelukkig voor ons columnistje kreeg hij dus nog wat weerwoord van Jan (niet Jaap!) Spijkerboer.

Uiteindelijk heeft het Volkskrantcolumnistje toch nog zijn column vol gekregen met een hoop blabla en zonder de zo gewenste rel tussen stad en achterland.

Ik denk wel dat de huidige vorm van communicatie over deze verbouwing van de toiletgroepen wat minder Amsterdams had gemogen. Gewoon aangeven dat er bij de renovatie van het gemeentehuis gemeenschappelijke toiletgroepen komen zonder gebruikmaking van het woord genderneutraal er heel wat minder wenkbrauwen waren gefronst, de inhoud duidelijker zou zijn overgebracht en we verschoond blijven van bezoekjes van Volkskrantcolumnisten.