Integreren kan niet zonder Nederlands te leren.

De hulp bij statushouders loopt gevaar valt te lezen in de Stentor van 1 december. Er zouden te weinig vrijwilligers zijn om de nieuwe “burgers” de Nederlandse taal te leren spreken en om alles omtrent de intake tussen deze mensen en de professionals in goede banen te laten verlopen.

© Pixabay

Dit is een kwalijke zaak. De VVD is een groot voorstander van het feit dat de mensen die in onze gemeente komen te wonen ook goed onderricht krijgen in de Nederlandse taal. Als de basis vanaf de eerste dag van wonen en leven goed geregeld en georganiseerd is dan hebben wij hier allemaal zeer veel baat bij.

De ouders maar ook de kinderen kunnen hierdoor vele malen beter en sneller zichzelf goed verstaanbaar maken. Dit zorgt ervoor dat deze mensen veel sneller integreren en socialiseren en daardoor mee kunnen komen met leren en werken. De verwachting bij de gemeente Epe is dat we in Epe nog meer te maken krijgen met deze statushouders. Daarom pleiten wij als VVD Epe ervoor dat dit goed geregeld is, immers communicatie is de basis als je ergens woont en leeft.

Als er een tekort is aan goede tolken dan moet dit probleem opgelost worden. Wij zijn een groot voorstander dat we een degelijke vrijwilligers pool hebben. En mocht dit niet met een vrijwilligerspool lukken dan meer vanuit professionele kanalen. Voor de snelle integratie is het essentieel dat wij dit binnen onze gemeente goed geregeld hebben. Uiteindelijk verdien je de eerste kosten die je aan de voorkant investeert bij deze statushouders veel sneller terug doordat deze mensen veel sneller een baan vinden en geen gebruik zullen maken van al onze sociale voorzieningen en eventuele uitkeringen.

Niet alleen op het gebied van taal tolken maar ook voor veel andere soorten van activiteiten is het belangrijk dat wij zuinig zijn op onze vrijwilligers. Het zou wenselijk zijn om deze pool verder uit te bouwen, te denken valt ook aan een evenementenpool van vrijwilligers enzovoort.