MTB routes op de Veluwe (nog) niet uitdagend genoeg.

Hoewel wij in het mooiste bosgebied van Nederland wonen hebben we volgens MTBroutes.nl kennelijk de minst aantrekkelijke mountainbike-routes van Nederland. Voor Gemeente Epe geldt zelfs dat we helemaal geen permanent uitgezette mountainbike-route hebben aan te bieden aan onze inwoners of gasten.

Bijna wekelijks ben ik zelf op mijn mountainbike te vinden in de bossen tussen Epe, Hattem, Harderwijk, Apeldoorn en Vaassen. Met Epe of Gortel als startpunt is er voor mij elke week weer een uitdagende route te rijden. Dat werkt zo goed omdat wij met onze groep mountainbikers de omgeving en mooie paadjes goed kennen. Zo maken we elke week weer onze eigen unieke tocht.

En er zijn echt genoeg mooie paadjes en wegen. Kijk maar op Strava, dat staat vol met uitdagende segmenten. Het voordeel van het gebied kennen is dat je deze juweeltjes kunt combineren in een route met zo min mogelijk saaie, minder uitdagende stukken. Voor mensen die hier een dag willen komen fietsen tijdens bijvoorbeeld een lang weekend op de Veluwe, wordt het echter moeilijk zo'n mooie route te rijden. Er zijn namelijk in onze gemeente geen permanente routes uitgezet voor de mountainbikers die als dagrecreant hier willen komen fietsen.

Via MTBroutes.nl kun je alle uitgezette routes in Nederland vinden en dan blijkt het mooiste gebied van Nederland een lege vlek te zijn. Een gemiste kans voor onze regio.

Uit eigen ervaring weet ik dat we genoeg mooie singletracks en voldoende hoogteverschil hebben om iedere mountainbiker in Nederland een uitdagende route te bieden. De grote successen ieder jaar van de Emster veldtoertocht en Eper bossentocht bewijzen dit. Van heinde en verre komen mensen naar onze gemeente om met hun mountainbike 50 of 60 km de bossen in te gaan.

Ook wekelijks tref ik zelf tientallen mountainbikers aan in onze bossen. Op de meest afgelegen plekken, diep in het bos, met de mountainbike is de hele Noord-oost Veluwe bereikbaar vanuit Epe. Een ideale manier om te ontspannen en te genieten van al het moois wat onze omgeving te bieden heeft.

In ons VVD verkiezingsprogramma hebben we dan ook de volgende doelstelling opgenomen:

"Specifieke routes en paden moeten worden ingericht en onderhouden voor ruiters en menners, wandelaars, fietsers en mountainbikers. Er is voldoende ruimte voor iedereen zonder elkaar in de weg te zitten"

Voor fietsers, wandelaars, ruiters en menners zijn er zeer veel permanente routes te vinden in onze bossen. Maar voor de mountainbiker zijn deze routes er niet. Gebruik maken van de wandel- of ruiterroutes door mountainbikers levert vaak weer ergernis op. Wat mij betreft maken we er de komende jaren dus werk van om zoveel mogelijk samen met de lokale wieler- en mtb-verenigingen zoals TC de Veluwe uit Epe en HDKS uit Emst, schitterende nieuwe mountainbike-routes aan te leggen. Zo krijgen mountainbikers uit onze eigen gemeente en uit de rest van Nederland niet alleen de mooiste plekken van onze gemeente en bossen te zien, maar voorkomen we ook nog eens dat ze andere recreanten in de weg zitten. Want organiseren we het goed, dan is er ruimte genoeg voor iedereen in onze bossen.