VVD wil onderste steen boven over bouwmarkt Epe

Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad begin mei over de procedure tussen Bouwmarkt Epe BV en de Gemeente Epe, waarbij vast is komen te staan dat de gemeente Epe onrechtmatig heeft gehandeld en daardoor schadeplichtig is, heeft de VVD fractie enige weken geleden schriftelijk vragen aan het college van B&W gesteld. De beantwoording van deze vragen door B&W en bestudering van de processtukken leidt nu tot schriftelijke vervolgvragen van de zijde van de VVD. VVD fractie in de gemeenteraad van Epe geeft daarbij de volgende persverklaring uit.

De VVD fractie in Epe stelt opnieuw schriftelijke vragen aan B&W over de fouten die door de gemeente Epe zijn gemaakt bij de uitgifte van grond voor het vestigen van een bouwmarkt aan de Meent, waar sinds enkele jaren de Gamma is gevestigd. De gemeente heeft volgens de rechters van het Gerechtshof en de Hoge Raad ten onrechte nagelaten om aan een lokale ondernemer, de eigenaar van Bouwmarkt Epe BV, een gelijke kans te bieden om een bouwmarkt te vestigen. Dit was eerder wel toegezegd.

Als gevolg hiervan moet de gemeente een schadevergoeding aan Bouwmarkt Epe BV betalen. De hoogte van deze schadevergoeding moet in een verdere procedure nog worden vastgesteld, maar het is mogelijk dat dit een zeer hoog bedrag zal worden.

Er zijn dus door de gemeente fouten gemaakt, die nu grote financiële consequenties kunnen hebben voor de Eper begroting. 

“In iedere organisatie kunnen fouten worden gemaakt. De VVD vindt het belangrijk dat er van fouten geleerd wordt en daarvoor is het noodzakelijk dat duidelijk is wat er fout is gegaan en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Welke personen of onderdelen van de organisatie, B&W en gemeenteraad zijn daar destijds bij betrokken geweest”, aldus de VVD fractie in een verklaring. 

De fractie van de VVD heeft hierover enkele weken geleden al vragen gesteld aan het college van B&W, maar in de antwoorden ging het college niet op deze punten in. Daarom heeft de VVD fractie nu in aanvullende vragen B&W verzocht om meer duidelijkheid te verschaffen over wat er destijds is gebeurd en waarom.

“De VVD wil desnoods de onderste steen boven halen om te achterhalen wat er fout is gegaan en waarom het college zich niet aan haar afspraak heeft gehouden. Het gemeentebestuur moet verantwoording afleggen over wat er is gebeurd, ook als er ernstige fouten zijn gemaakt”, aldus fractievoorzitter Ben Cramer.