Onteigening betekent proberen af te pakken, dat niet van jou is....ehhhhh? Da’s raar.

De onteigening van de Pirk. Wat een drama dossier en het college is nog niet eens na 12 jaar in een fatsoenlijke onderhandelingsproces gekomen. Het college begint met fouten. En maar wijzen naar anderen. Nergens een gevoel van ‘ik doe iets niet goed’. Alleen het college is verantwoordelijk voor de kwaliteit in dit proces, en niemand anders.

© Ellis de Vries

Machtsmiddel 

Onteigening is een extreem machtsmiddel dat alleen de overheid kan gebruiken. Dus de VVD eist daarbij dan ook extreme zorgvuldigheid en kennis van dit college. En dat ontbreekt, ook nu weer. Gek genoeg staan wij aan de kant van de minderheid, zoals ook bleek bij de eerste poging van onteigening in 13 dec 2018. De VVD heeft toen als enige partij in de Raad niet ingestemd met de onteigening. 

We zijn niet tegen verplaatsing

Niet omdat we als VVD tegen de verplaatsing van Het bedrijf van familie Bakker zijn, integendeel. In essentie is dat de betrokken ondernemer namelijk ook niet. Maar de VVD gaat niet mee in de arrogantie van dit college omdat zij niet zwaar  inzetten op een fatsoenlijke uitkoop. Dat is het enige pijnpunt.

Een enkeling zal zich afvragen ; heeft u dan het logboek van alle contacten niet gelezen? Uiteraard, alleen er bestaat een groot verschil tussen kwantiteit en kwaliteit van de contactmomenten die het college beschreven heeft.

Kwaliteit is noodzakelijk

Dit college levert niet de kwaliteit in de onderhandelingen om te zorgen dat onteigening niet noodzakelijk is. Het college is het bedrijf simpel aan het uitroken. Eerst probeert ze de geleden planschade af te pakken. Daarna weigert het college een normale fatsoenlijke uitkoopsom te overleggen. Fatsoenlijk uitkopen, dat is wat we vragen als VVD.

De Wethouder heeft dat in de commissievergadering van  27 juni ook toegegeven het niet zo serieus te nemen. Weliswaar onbedoeld maar duidelijk gehoord (1:15:41-42 uur). De wethouder beschrijft, namens het college, naar aanleiding van een vraag van de Dorpspartij, de bedrijvigheid van het bedrijf van fam. Bakker als een hobby.

Hobby’s zijn minder kostbaar dan  bedrijven. Nogalwiedes dat de onderhandelingen dan op niks uitlopen. De kwaliteit om dit bedrijf te erkennen, ontbreekt totaal bij het college.

GÊNANT

GÊNANT is deze aanmatigende houding van het college. 

Maar het is een ultra domme en kostbare koers die het college vaart. Alle kosten van de advocaat en andere deskundigen dit bedrijf van familie Bakker nodig heeft in deze procedure van onteigening moeten door ons als Raad betaald worden. Dat is een grondprincipe van de Onteigeningswet.

Het is in ieder geval een nieuwe zwarte variant van het thema ‘ondernemertje pesten’ waar dit college onderhand ervaren in is geraakt. Met steun van de meerderheid van de Raad. Bestaande uit NieuweLijn, CDA, D66, GroenLinks, Epe Liberaal, en Gemeentebelangen. 

Woningbouw mag  nu jaren wachten

Bied nu de ondernemer een fatsoenlijke prijs en de woningbouw kan daar op de Pirk in Vaassen afgerond worden. Dat is de visie met zorgvuldigheid. Daar pleit de VVD voor. Andere bedrijven zijn ook gewoon uitgekocht, dan wel verplaatst om woningbouw op de Pirk mogelijk te maken.

Helaas meent de meerderheid van de Raad onder aanvoering van het college dat het beter is jarenlang te wachten en kiest ze er nu bewust voor een dure en harde juridische strijd, die uit verliezers gaat bestaan.