Handhaving zonder dialoog en zonder onderzoek naar de mogelijkheden is dat nog van deze tijd?

Een goed werkend handhavingsbeleid begint bij een grondige inventarisatie van de feitelijke situatie (grondgebruik en bebouwing) van het plangebied tijdens de voorbereiding van het bestemmingsplan en een deugdelijke registratie van wijzigingen bij de uitvoering van het bestemmingsplan, onder andere met betrekking tot verleende vergunningen. Die vergunningen moeten makkelijk te vinden zijn in het Archief. Die plicht heeft de gemeente. Uit de verhalen komt een heel ander beeld naar voren.

https://www.destentor.nl/epe/vvd-epe-wil-tijdelijke-stop-van-controle-van-recreatiewoningen-ik-schaam-me-dood~a73fa354/


De VVD fractie heeft op 01 februari 2020 een bijeenkomst georganiseerd voor bewoners en gasten die een recreatiewoning bezitten in de gemeente Epe.


We hadden één doel; luisteren naar de ervaringen van deze mensen over de wijze hoe het college toezicht houdt op bestemmingsplanregels in het buitengebied. 

 

De reden waarom we dat noodzakelijk vonden was omdat de Raad onlangs vele brieven heeft ontvangen van een grote groep inwoners en gasten over de stijl van handhaving die werd toegepast. Dit signaal vonden wij zo indrukwekkend, dat je op z’n minst als volksvertegenwoordiger kunt gaan luisteren.

 

Aan de voorkant hebben Ruud Jager en Ellis de Vries geen enkele verwachtingen gewekt. Even de zaak oplossen voor betrokkenen is het doel niet geweest en dat is goed begrepen.

 

We hebben een grote opkomst mogen ontvangen. Ruim 65 mensen. Van alle raadsfracties is alleen Annemiek van Loon van D66 op de uitnodiging ingegaan.

 

De verhalen waren indrukwekkend en verontrustend.

 

De VVD fractie vernam dat mensen niet durven te komen, omdat ze juist dan represailles van het college verwachten. Dit is een uitermate pijnlijk signaal, dat niet past in het huis van de democratie anno 2020. Het is een signaal dat de fractie onder de indruk van is en uitermate serieus neemt.

 

Iedere aanwezige hecht groot belang aan controle. Het is uitstekend dat het college controleert of conform bestemmingsplan voorschriften gehandeld wordt. Alleen als de handhaving vormen van een razzia aanneemt, waarbij geen enkel overleg meer mogelijk is, ook vooraf niet, dan kunnen deze ervaringen niet zo maar gelabeld worden onder de noemer “tja, dat zou ik ook zeggen als ik fout zat”. Dat acht de fractie een te gemakkelijke en onzorgvuldige en weinig realistische conclusie van deze ervaringen.

 

Na afloop van deze twee en half uur durende sessie hebben de fractieleden met toestemming van betrokkenen een gesprek gevoerd met de Stentor.

 

Hoe nu verder?

We gaan zo wie zo in overleg met de Tweede Kamerfractie van de VVD. Daniel Koerhuis, die het kabinet wil vragen de regels tegen permanente bewoning te versoepelen.

Daarnaast zullen we het college bevragen over deze stijl van handhaving.


We kijken terug op een bijzondere bijeenkomst. We willen iedereen bedanken voor de openhartigheid en het vertrouwen dat we hebben mogen ontvangen.

 

Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van deze ontwikkelingen;

stuur een mail naar vvd@rjager.nl