Epe gaat fors sjouwen met de grijze afvalzak EN een zeer dure vorm van diftar invoeren

De mening echt laten doorklinken van onze inwoners in nieuw afvalbeleid wordt door het college met steun van de meerderheid van de Raad in 1 verstrekkend besluit van tafel geveegd. De partijen NieuweLijn, CDA , SGP CU, D66 , GroenLinks , PvdA en GemeenteBelangen hadden weer eens de applause machine aan staan. Maar het kan ook anders.

© Fractie VVD epe


Op 20 februari 2020 heeft de meerderheid van de Raad een zeer verstrekkend besluit genomen, zonder de inbreng van de inwoners echt serieus te nemen. In 2020 stond de uitkomst vooraf vast ondanks het verzet van de inwoners in Oene en Vaassen in 2017.

 

Epe gaat definitief omgekeerd afval inzamelen van de grijze afvalzak EN een hele dure vorm van diftar invoeren 

 

Even een geheugen steun; Waar staat diftar voor; gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt aan de hand van de hoeveelheid afval dat aangeboden wordt. Hoe meer afval een burger aanbiedt en hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn.


Dat is de normale definitie van DIFTAR. Epe kent een variant daarvan.

 

In oktober 2017 stond de Raad voor exact dezelfde keuze. En toen ging het enkel om het omgekeerd inzamelen naar een ondergrondse container die ca. 200 of 300 meter verderop lag. In het buitengebied enkele kilometers.

 

In oktober 2017 hadden we geen idee of het gesjouw met een grijze afvalzak naar een ondergrondse container zinvol was voor Epe. Mede omdat onze inwoners zeer tevreden waren over de huidige dienstverlening. Ze betaalden er veel voor, maar men is er ook tevreden over. Dat laatste punt van tevredenheid vindt de VVD belangrijk. 

 

De VVD kon de collegae van Nieuwe Lijn,CDA, SGP CU D66 en GemeenteBelangen destijds overtuigen om een representatieve pilot te starten. Eerst maar eens proef draaien voordat je dit inzamelsysteem in gaat voeren.

 

Dat had de VVD goed gezien.

 

De afval pilot in Oene en Vaassen werd een drama. Het is nooit van de grond gekomen, de weerstand van de betrokken inwoners was te groot. De impact van het omgekeerd inzamelen werd niet breed omarmd. De pilot doorvoeren bleek niet zinvol.

 

De meerderheid in de Raad trok zich het verzet aan; de pilot werd begin 2019 ingetrokken en het college moest terug naar de tekentafel.

 

Het college heeft daarna wel een extra communicatie traject ingezet, de Raad deed er aan mee.  Ik heb persoonlijk genoten van de goede gesprekken met inwoners. Iedereen wilde een duidelijke stap richting een betere afvalscheiding maken. Maar wel onder reële voorwaarden. Er werden enkel meningen opgehaald.

 

Wat NIET nadrukkelijk werd gevraagd is of men akkoord gaat met een systeem van omgekeerd afval inzamelen EN een extreem dure vorm van diftar invoeren, waarbij de persoonlijke invloed op het afvaltarief praktisch nihil is.

 

De VVD is van mening dat dit wel had gemoeten, we moeten onze inwoners vooraf serieus nemen. Gewoon begin bij goede voorlichting en benader afval positief. Laat mensen weten hoe belangrijk het beter scheiden van afval is. En straf goed gedrag niet af, zoals in dit extreem dure voorstel.

 

Wat pijnlijk duidelijk werd is dat het college geen aandacht heeft voor het probleem van bijplaatsingen naast ondergrondse containers. Het wordt afgedaan als ‘er zijn ons geen meldingen bekend’.

Daarmee worden inwoners of als leugenaars bestempeld of het college heeft geen zin in dit reële probleem.

 

Onlangs gaven de inwoners georganiseerd in de wijkvereniging Bloemfontein in Vaassen aan dat al jaren de container zelf aangeeft dat ie vol zit en dat mensen dan maar hun afvalzak gaan bijplaatsen. Behalve opruimen, gebeurt er niets mee.

 

Dat brengt me op Circulus Berkel. Onze inzamelaar.

Als de Raad veel vraagt van haar inwoners moet er dan ook niet aan Circulus Berkel gevraagd worden of hun kosten een flink stuk lager kunnen? Het college geeft sinds 2017 daar geen helderheid over.

 

Dat vindt VVD bizar. 

Stel het lukt een inwoner om heel goed het afval te scheiden en geen afvalcontainer wordt aan de weg gezet, dan betaalt die persoon €0,80 aan Circulus Berkel voor elke euro aan afvalstoffenheffing. Dan wordt het een afstraffing.

 

De Raad noemt dat het principe van ‘ de vervuiler betaalt’. 

Wij noemen dat De Epese vorm van burgertje pesten.

 

Dit verstrekkende besluit moet zich kunnen bewijzen 

in effectiviteit van milieumaatregelen 

in draagvlak bij onze inwoners, bij verenigingen en kerken

In uiteindelijk ook in normale financiën.

 

Samen met de Dorpspartij stonden we er alleen in.