Motie bijzondere grafrechten KNIL veteranen unaniem aanvaard

De Raad van Epe was donderdag 16 september unaniem in haar oordeel. Ze gunde de KNIL veteranen bijzondere grafrechten toe. Dat betekent dat die grafrechten niet meer door de Molukse familie betaald hoeven te worden uit eerbied voor hun oorlogsinspanningen in Nederlands Indië.


“ Dat zijn wij de Molukse gemeenschap verschuldigd.”


Dat waren de woorden van de verschillende fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Epe toen de motie grafrechten voor KNIL-militairen in stemming werd gebracht op donderdagavond 16 april 2021. De motie die door de VVD was geïnitieerd werd daarom unaniem aangenomen.

Fractievoorzitter Ellis de Vries van de VVD reageerde na afloop verheugd.

“Wij als VVD fractie zijn blij met het resultaat, eindelijk wordt recht gedaan aan hen die zolang onrecht is aangedaan.”

Vanuit de gemeenteraad waren er vragen over de samenwerking met de verschillende Molukse belangengroepen.

Ellis de Vries antwoordde resoluut:

“Het belangrijkste is dat deze motie is aangenomen, dat zijn wij de Molukse gemeenschap verschuldigd. Of wij dat nu resultaat samen met Maluku4Maluku bereiken en of met de wijkvereniging Berkenoord 2 is van ondergeschikt belang. Nogmaals, het belangrijkste is dat er recht wordt gedaan aan hen die ons respect verdienen.”

De motie zal de komende maanden uitgewerkt worden door de gemeente. Zij zullen samen met alle vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap in Vaassen een bijzondere concreet grafrecht plan opstellen. De verwachting is dat dit uitgewerkte voorstel in het voorjaar van 2022 gepresenteerd kan worden. 


Niels van den Berg, fractie volger