Noodopvang wat de VVD betreft alleen tijdelijk.

Verklaring naar aanleiding van de mededeling van de burgemeester van Epe betreffende het beschikbaar stelen van noodopvang locaties voor vluchtelingen.

© iStock

De VVD begrijpt dat in geval van nood, mensen geholpen moeten worden. De VVD heeft bij het besluit wel de volgende opmerkingen. Er is in het aanbod sprake van noodopvang voor de duur van maximaal 72 uur. Er is echter geen duidelijkheid over de duur dat deze noodopvang lokatie zal bestaan. Het zou kunnen gebeuren dat de noodopvang lokatie een langere tijd in stand wordt gehouden waarbij het COA steeds opnieuw mensen stuurt in het kader van noodopvang. Op deze manier zou een semi permanente opvanglocatie kunnen ontstaan.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat het aantal opvangplaatsen na verloop van tijd gaat toenemen. 

In dat geval vindt de VVD dat draagvlak bij de bevolking van essentieel belang is. Bij de behandeling van een motie over opvang van vluchtelingen heeft de VVD daarom erop aangedrongen dat dergelijke opvang moet worden besloten in de raad na inspraak door de bevolking en niet door het college. Als deze opvanglocatie dus langdurig in stand blijft, moet de raad en de bevolking inspraak hebben.

De VVD vindt dat het college in gesprek moet gaan met Raad en inwoners zodra deze noodopvang een langduriger karakter krijgt. Verder vindt de VVD dat de gemeente moet kunnen bepalen wat het maximaal aantal opvangplaatsen kan zijn en eveneens de opvang kan sluiten zodra er problemen voor omgeving optreden of als er geen draagvlak bestaat bij Raad en bevolking voor een langere duur van de noodopvang.