De toekomst van toeristisch Epe

Voor ons ligt een rapport van de rekenkamercommissie: Terugblik en vooruitblik op het toeristische beleid van de gemeente Epe. Een rapport vol kritische bevindingen over het verleden en aanknopingspunten voor kansen in de toekomst.

Het verleden

Samengevat heeft het Epe ontbroken aan beleid op een duidelijke visie gestaafd. Ondernemers werden niet of nauwelijks betrokken bij dit beleid en er werd nauwelijks integraal gekeken naar de toeristische sector met betrekking tot ander beleid. We deden maar wat en het ging wel goed dachten we. Uiteindelijk was dat misschien ook zo, de toerist kwam wel naar de Veluwe en Epe. Elke zomer werden we weer overspoeld door toeristen. Soms zelfs tot kleine ergernis van de lokale bevolking. Die, mopperend op het moment dat de rij in de supermarkt langer was dan normaal, vergat dat bijna 9% van de werkgelegenheid in onze gemeente aan die toeristen te danken is. Veel faciliteiten zouden wij niets eens hebben zonder de toerist.

Waarom zou die toerist ook niet naar Epe komen? We hebben het hier toch goed voor elkaar? Campingplaatsen in overvloed, mooie hotels, voldoende dagbesteding in de gemeente zelf: Variërend van kaarsen maken tot wellness, van waterskiën tot mountainbiken en van een museum met de grootste collectie van klederdrachten ter wereld, tot één van de twee driesterren restaurants die Nederland rijk is.

Maar ligt dit fantastische aanbod aan het beleid van de gemeente? Dit is toch voornamelijk het resultaat van de vele ondernemers die in onze gemeente de schoonheid zien en hun kansen pakken om anderen vanuit heel Nederland en de rest van de wereld te laten genieten. Het onderzoek verwijt namelijk de gemeente in het verleden nooit gestructureerd hiernaar gekeken te hebben of beleid te hebben gemaakt dat alles verbindt en versterkt. Ook is er niet gericht geïnvesteerd in een heldere profilering van onze gemeente. We gedroegen ons als een klein kind in een snoepwinkel, te veel keuze om te kiezen, te verlekkerd om een samenhang te creëren.

De toekomst

Tot 2014, want toen gebeurde het, het Veluws bureau voor toerisme ging failliet. Tussen 2007, de presentatie van de nota “Epe, natuurlijk anders” en dit faillissement is er in Epe structureel geen overleg geweest tussen ondernemers en de gemeente. Zodoende is er geen sprake geweest van een breed gedragen beleid. Maar na het faillissement ontstond uit de as Stichting Promotie Gemeente Epe (SPGE) en vanaf toen werd alles anders. In korte tijd heeft deze stichting samen met het huidige college de basis voor lokale promotie vormgegeven en een basis gelegd voor het dragen van toekomstig beleid. Een stichting gedreven door ondernemers. Tot de dag van vandaag sluiten ondernemers zich aan bij de stichting en geven zij daarmee aan te geloven in de gecombineerde aanpak, afstemming en promotie.

Er wordt dan ook aanbevolen met deze stichting verder toekomstig beleid te maken en draagvlak te creëren. Iets wat wij vanuit de VVD alleen maar toejuichen. Laat de gemeente ondersteunend zijn aan goed functionerende initiatieven uit de bevolking en ondernemers. Alle lof voor deze ondernemers.

Nu komen wij bij de invulling van dat toekomstige beleid. Vanuit het rapport zijn elf aanbevelingen gedaan aan het college. Aanbevelingen van fundamentele en zeer praktische aard die we als VVD één voor één ondersteunen. Soms zijn ze bijna te voordehand liggend en bijna beschamend, zoals de aanbeveling websites op elkaar af te stemmen. Of doelstellingen zo te formuleren dat de resultaten ook echt meetbaar zijn. Sommige aanbevelingen zijn gelukkig dan ook al ingehaald door de werkelijkheid en al opgepakt door de nieuwe samenwerking tussen het college en SPGE. Het college geeft hiermee te kennen de aanbevelingen te ondersteunen

Het te nemen raadsbesluit gebruikt echter de termen: “.. kan gebruiken..” en “…mee te geven….” Als het gaat om de aanbevelingen. Dit spreekt helaas van vrijblijvendheid en niet van ambitie. Ambitie die door de wethouder wel is uitgesproken tijdens de commissie vergadering.

De vraag is in hoeverre wij als raad het college dus willen opleggen op basis van voortschrijdend inzicht nieuw beleid te maken. Vertrouwen wij erop dat het college echt met volledige toewijding en open vizier bereid de uitdaging aan gaat? Of liggen de mitsen en maren toch al klaar. Voor ons ligt de uitdaging om gemeente Epe ook voor de toekomst de mooiste recreatiegemeente van de Veluwe en misschien wel van Nederland te maken. Laten wij het college opdragen die kans met open armen aan te pakken. Maak het de toerist naar haar zin en maak onze inwoners trots.

Lees hier het hele rapport