1.1 Waar je passend, goed en betaalbaar kunt wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners in Epe, Vaassen Emst en Oene op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in onze gemeente hoog. Als VVD Epe willen wij dat er nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden en dat het scheef wonen wordt aangepakt, zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.

▶ Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters (jongeren en studenten) en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. Wij willen dat er nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.

▶ Door te bouwen en de doorstroming te stimuleren bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo willen we voor elkaar krijgen dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters. Ook hoort een experiment van permanente bewoning op kwetsbare niet rendabele vakantieparken tot de mogelijkheden om serieus te onderzoeken. Dit kan ook de woningcrisis ontlasten.

▶ De gemeente gaat aan de slag met de VVD Epe motie uit 2019 om creatieve, nieuwe woonvormen zoals bij voorbeeld tiny houses en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen kunnen blijven wonen door middel van mantelzorg op maat woningen.

▶ Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw, waarbij de grondhouding is “we denken mee in mogelijkheden en alternatieven.”

▶ We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Zonder daarbij de prettige en leefbare dorpsomgeving uit het oog te verliezen. Ook doen we alles wat mogelijk is om speculatie tegen te gaan.

▶ We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen.

▶ Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal, actueel en makkelijk beschikbaar. Maar het menselijke contact voor advies voor bouwmogelijkheden en uitleg bestemmingsplannen gaat niet verloren.

▶ We schaffen de welstandscommissie af en schrappen deze uit de plaatselijke verordening.

▶ We zijn zeer terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB). De totale woonlasten moeten zo laag mogelijk blijven.