1.2 Waar we de wijken groen en leefbaar houden

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt, wordt de afvalstoffenheffing goedkoper. De gemeente heeft daarbij een open en klantvriendelijke houding. Inwoners worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. Om een voorbeeld te noemen; geen gepingpong meer tussen het klachtencentrum van de gemeente en die van Circulus-Berkel.

▶ We willen geen gemeente die gaat eisen hoe uw achtertuin of voortuin eruit moet zien.

▶ Bij het onderhoud van groen werken we samen met inwoners.

▶ Initiatieven van bewoners en organisaties om de eigen straat of buurt te onderhouden worden van harte aangemoedigd, maar niet dwangmatig opgelegd.

▶ Inwoners moeten hun afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we zoveel naar hergebruik en recycling. In de gemeente Epe is gekozen voor een gedeeltelijke diftar. De inwoners betalen voor hun grijze container per keer dat die grijze container aan de weg staat. Dit vonden en vinden we nog steeds een dure optie en werkt kostenverhogend. We blijven ons daarom inzetten voor een systeem waar afval achteraf wordt gescheiden. Dat zorgt voor minder containers en is bovendien goedkoper zonder dat de milieudoelstellingen in het geding komen.

▶ Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden verhaald de veroorzaker.

▶ We willen een goed werkend en betaalbaar riool. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Of je nu een huis huurt of een huis bezit. De rioolheffing mag niet duurder zijn dan nodig is.

▶ De gemeente zoekt de samenwerking op met waterschappen om wateroverlast te verminderen en daarnaast maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen. Maar dat moet wel in goed overleg met onze boeren gebeuren.