1.4 Vol slimme en duurzame oplossingen

We gaan verduurzamen, maar met beleid. En op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze plattelandsomgeving in de kern ook behouden.

▶ Voor alle vier dorpen van de gemeente Epe is de natuur van groot belang en verdient bescherming. Aan de andere kant is de ruimte die we tot onze beschikking hebben schaars. Ons natuurbeleid is er op gericht om een goede balans te realiseren tussen het wonen, het ondernemen en het recreëren.

▶ De klimaatdoelstellingen zijn ook voor onze gemeente fors, de VVD Epe legt hierbij de nadruk op de haalbaarheid van de doelstellingen en de betaalbaarheid ervan. Deze klimaatuitdaging pakken we aan door erop toe te zien dat de woonlasten neutraal blijven, gecombineerd met de focus op de verbetering van het klimaat.

▶ Het is goed dat we plannen maken voor de energievoorziening voor de toekomst. Alle versies van duurzame energieopwekking en alle innovaties op het gebied van kernfusie, thorium, het gebruik van waterstof moeten we meenemen in onze zoektocht naar duurzame energiebronnen.

▶ Alle daken die constructief geschikt zijn, zijn geschikt voor zonnepanelen, dat willen we intensief stimuleren. De keuze om zonnepanelen toe te passen, gebeurt op vrijwillige basis.

▶ In onze bosrijke gemeente is een grootschalig windpark niet haalbaar.

▶ Dure landbouwgrond standaard inzetten voor de toepassing van windmolens en zonneparken tast ons beeld en karakter van onze plattelandsgemeente onevenredig aan. De VVD Epe gaat daar niet in mee.

▶ In de vier dorpskernen wordt meer geïnvesteerd in de plaatsing van elektrische laadpalen.

▶ Echte participatie gericht op draagvlak van de inwoners is essentieel. Inwoners krijgen niet alleen een informatieavond, maar mogen meedenken en alternatieven aandragen en of randvoorwaarden aan ons meegeven.