2.7 Waar we trots zijn op onze boeren en onze eigenaren van bos- en natuurgronden

We hebben veel waardering voor onze boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Zonder de boeren zijn we geen plattelands gemeente. Dankzij hun harde werk hoeven wij ons geen seconde zorgen te maken om onze voedselvoorziening. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu. Dit geldt ook voor de andere ondernemers in het buitengebied zoals de eigenaren van bos- en natuurgronden.

▶ Om de goede agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid.

▶ Natuur heeft een belang bij efficiënte landbouw. Is de landbouw niet efficiënt, dan gaat dat ten koste van natuurbehoud. Immers, juist onze landbouwers weten heel goed waar de grond geschikt is voor de landbouw en waar de biodiversiteit meer ruimte moet krijgen. Onze landbouw is een zeer belangrijke sector en we bieden de boeren kansen om waar regels hen daarbij beperken die te verminderen.

▶ De boeren in onze gemeenschap spelen een belangrijke rol in het natuurbeheer in combinatie met hun vakmanschap over akkerbouw, tuinbouw en veehouderij.

▶ Wij stimuleren daar waar dat mogelijk is de duurzame akkerbouw tuinbouw en veehouderij. Belemmerende regelgeving voor het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, windenergie en duurzame energiebronnen schrappen we. Draagvlak en een goede balans tussen de belangen van de omgeving en de ondernemer zijn hierbij van groot belang. De beperkte ruimte moet immers zinvol gebruikt worden.

▶ Wij stimuleren de initiatieven van eigenaren van bos- en natuurgronden.