3.1 Met liefdevolle zorg, dichtbij huis

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg, waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dichtbij huis mogelijk wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt aan ons dagelijks leven. Zodat je in je eigen buurt oud kunt worden. Een buurt waar je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje. En waar alle straten goed toegankelijk zijn.

▶ Inwoners in Epe, Vaassen Emst en Oene blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen buurt of hun straat wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer passende woningen zoals bijvoorbeeld mantelzorgwoningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen. Woningsplitsing moet makkelijk tot de mogelijkheden behoren. Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen.

▶ We moeten oog houden voor een toenemend groei in het aantal inwoners met een geriatrische zorgvraag; de stap van het vertrouwde huis naar een verpleegtehuis is doorgaans te groot, waardoor juist deze groep snel in een crisis kan geraken. Dat raakt ook de broodnodige mantelzorgers.

▶ Zinvolle en effectieve dagbesteding voor dementerenden en andere inwoners die extra zorg nodig hebben is essentieel. Want door fysiek en sociaal actief te blijven kan achteruitgang vertraagd worden. VVD Epe pleit wel voor maatwerk per doelgroep, om daarmee de doeltreffendheid van de dagbesteding te vergroten.

▶ Een vergunning of beschikking voor het aanpassen van een woning moet snel verleend worden als het bijdraagt aan langer zelfstandig wonen. Daarom gaan we in gesprek met Triada om bestaande woningen voor deze doelgroepen aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een beperking.

▶ We stimuleren, faciliteren en vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen, zodat het past bij hun wensen. Dat is goed mogelijk met een integraal persoonsgebonden budget (i-pgb).

▶ We ontzorgen onze mantelzorgers. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie, bijvoorbeeld een WMO-loket en respijtzorg.

▶ Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. Daarbij zetten we vrijwilligers in en organiseren we logeermogelijkheden (respijtzorg) om lucht te brengen. Het moet mogelijk zijn om laagdrempelig en in de eigen wijk hulp te krijgen. Huisartsenpraktijken, buurthuizen en sociale wijkteams spelen hierin een cruciale rol. Zo zorgen we voor basisondersteuning in het dagelijks leven.

▶ Als volwassen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, helpen wij hen daarheen op weg. Hiervoor kunnen mensen ook terecht bij praktijkondersteuners bij de huisartsen en sociale wijkteams.