5.2 We onze krachten bundelen voor slimme oplossingen

Epe, Vaassen, Emst en Oene dat zijn wij allemaal! We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke en voor de omgeving of wijk of buurt ingrijpende besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken.

▶ Het enthousiasme van de inwoners benutten we zo veel mogelijk. Daarom zitten we initiatieven van ondernemers en verenigingen zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen en denken we proactief mee bij een verenigingen-, ondernemersverenigingen en dergelijke.

▶ Luisteren naar onze inwoners is essentieel voor het functioneren van de gemeente. Dat betekent niet dat je iedereen gelijk kan geven, maar de houding van de gemeente moet open, vriendelijk en verbindend zijn.

▶ De gemeente voorkomt dat inwoners zich niet gehoord voelen, door actief hen in een vroeg stadium te betrekken in de bijdrage die de inwoners kunnen leveren (participatie). De participatiebijdrage van inwoners en bedrijven moet zinvol kunnen zijn. Dit principe geldt onverkort in de gemeentelijke taken die uitbesteed zijn aan anderen zoals bijvoorbeeld Circulus-Berkel of Koppel Swoe. Maar dit principe geldt ook daar waar een initiatiefnemer een ruimtelijke ontwikkeling wil realiseren.

▶ We ondersteunen maatschappelijke initiatieven waarbij inwoners actief zijn, zoals dorpsraden en het right to challenge. Dat wil zeggen dat een groep inwoners een taak van de gemeente overnemen, omdat zij het beter, slimmer en of goedkoper kunnen als zij daarvoor een goed plan hebben.

▶ Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt betrokken. Daarbij creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.

▶ Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers automatisch gelijk krijgen. Maar we gaan geen enkel gesprek of initiatief uit de weg.

▶ De gemeenteraad neemt de controle van het college serieus, ongeacht de positie van de fractie in de raad.

▶ De inbreng en invloed van de gemeenteraad in gemeenschappelijke regelingen zoals bijvoorbeeld de VNOG moet breder worden, om daarmee de democratische controle te verbeteren. Het moet niet alleen bij een financiële relatie blijven tussen gemeenteraad en bestuur van een gemeenschappelijke regeling.

▶ Vliegtuigen horen niet laag over de Veluwe of over onze vier dorpen te vliegen. Wij zijn een omgeving van natuur en rust en voorzien daarmee in een vakantie behoefte van vele mensen die juist nu onder de vliegtuigen wonen. Onze inwoners wonen hier vanwege die rust en natuur. En voor ons als volksvertegenwoordigers is het een taak dat te verdedigen met alle middelen die we tot onze beschikking hebben.